БългарскиČeskyEnglishΕλληνικάFrançaisМакедонскиRomână
Πλαστικές συσκευασίες που διαλύονται στη φύση
Η τεχνολογίαΠως λειτουργεί?ΠροϊόνταΟικολογίαΠιστοποιητικάΕπιστημονικές έρευνες

Η τεχνολογία

Σήμερα σχεδόν όλα τα προϊόντα που μπορούμε να αγοράσουμε στα καταστήματα είναι συσκευασμένα, και οι περισσότερες από τις συσκευασίες είναι πλαστικές. Επειδή οι παραδοσιακές πλαστικές ύλες είναι πολύ σταθερές και δεν διαλύονται στη φύση, εμφανίζονται δυο πολύ σοβαρά προβλήματα για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους:
       
  1. Τι να κάνουμε με τα απορρίμματα από τις πλαστικές συσκευασίες?    
  2. Πως ναι μειώσουμε τα πεταμένα απορρίμματα?
Μέχρι απάντηση της πρώτης ερώτησης δίνουν τις τεχνολογίες ανακύκλωσης, κοπροχώματος ή καψίματος των απορριμμάτων, για την μείωση της ρύπανσης μέχρι τώρα μεγαλύτερη σημασία είχαν τα πρόστιμα για αδίκως πεταμένα απορρίμματα και την οργάνωση μαζέματος των απορριμμάτων. Εδώ και λίγο καιρό για τη μείωση της οπτικής ρύπανσης η Extrapack ΕΠΕ προτείνει σακουλάκια και συσκευασίες που παράγονται από DEGRALEN®. Η άδεια για αυτή τη τεχνολογία είναι της καναδικής εταιρίας EPI Environmental Products Inc. Στην παραγωγή σακουλιών με αυτή τη τεχνολογία, στην πορεία έκθλιψης της πολυαιθυλένιας ταινίας προστίθεται ειδικό συστατικό διάσπασης. Στην επόμενη διαδικασία κορώνειας μεταχείρισης αρχίζει το κρυμμένο στάδιο διάλυσης. Αυτό το συστατικό ενεργεί σαν καταλυτή για την διάλυση του πολυαιθυλενίου υπό την επίδραση του οξυγόνου, των υπεριωδών ακτινών του ηλίου, των θερμαντικών και μηχανικών διακυμάνσεων. Η διάλυση περνάει σε δυο στάδια: πρώτα τις αλυσίδες του πολυμερή κομματιάζονται και μετά οι κομματισμένες αλυσίδες γίνονται αντικείμενο επίθεσης μυκήτων και βακτηρίων που διαλύουν τα υπολείμματα και εκβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Η οπτική αποσύνθεση γίνεται σε περίοδο από 2 έως 3 χρόνια σύμφωνα με το κλίμα. Στην περίοδο πριν από την διάλυση οι συσκευασίες διατηρούν τις μηχανικές ποιότητές τους και δυνατότητα ανακύκλωσης.
Η τεχνολογία DEGRALEN® είναι απόλυτα ακίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή μπορεί να εφαρμόζεται και για συσκευασίες που είναι σε επαφή με τρόφιμα. Ανταποκρίνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και τοξικότητας.

 
Η άδεια της Extrapack ΕΠΕ εκδόθηκε από EPI Enviroment Plastics Inc.

     (c) 2007 EXTRAPACK Ltd., Bulgaria     Πληροφορίες για προϊόντα από DEGRALEN - τηλ. +359 62 611-515