БългарскиČeskyEnglishΕλληνικάFrançaisМакедонскиRomână
Ambalajele din mase plastice care se descompun în natură
TehnologiaCum acţionează?ProduseEcologiaCertificateCercetări ştiinţifice

Tehnologia

Azi aproape toate produsele pe care le putem cumpăra din magazine sunt împachetate , iar majoritatea din ambalaje sunt din mase plastice. Deoarece masele plastice tradiţionale sunt foarte rezistente şi nu se descompun în natură, aceasta ridică două probleme serioase referitor la mediu înconjurător şi populaţia:
  1. Ce să facem cu deşeurile din ambalajele de mase plastice?
  2. Cum să reducem gunoiul dezordonat?
Pe cînd răspunsul la prima întrebare î-l dau tehnologiile de reciclare, compostare sau ardere a deşeurilor, pentru reducerea poluării pînă acum cel mai mare efect îl au amenzile pentru dezordonata aruncare a gunoiului şi arganizaţia colectării gunoiului. De curînd în ajutor pentru reducerea poluării vizuale, firma Extrapac SRL oferă punguliţe şi ambalaje, fabricate de DERGALEN ®. Licenţa pentru această tehnologie este de la compania canadiană EPI Environmental Products Inc.. La fabricarea punguliţelor după această tehnologie, în procesul de extrudare a filmului polietilenic se adaugă un aditiv prodegradant special. La următorul proces de tratare coronară se iniţiază stadiul ascuns de descompunere. Acest aditiv acţionează ca un catalizator de descompunere a polietilenei sub influenţa oxigenului, razelor ultraviolete solare, oscilaţiilor din căldură şi mecanice. Descompunerea decurge în două etape : mai întîi se întrerup lanţurile polimerelor în mici bucăţi, iar apoi bucăţile întrerupte devin obiectul de atacare de către micoze şi bacterii, care descompun resturile, separînd bioxid de carbon şi apă. Descompunerea vizuală se face în perioadă de de la 2 pînă la 3 ani, în dependenţă de climat. În perioada înăinte de descompunere ambalajul î-şi păstrează calităţile sale mecanice şi reciclante.
Tehnologia DEGRALEN ® este pe deplin nepericuloasă pentru sănătatea oamenilor. Aceasta poate fi apicată şi pentru ambalaje care sunt în contact cu alimente. Răspunde la standardele europene de securitate şi ecotoxicitate.

 
Licenţa lui „Extrapac”SRL este eliberată de EPI Environmental Products Inc.

     (c) 2007 EXTRAPACK Ltd., Bulgaria     Informaţii şi produse din DEGRALEN - tel. +359 62 611-515