БългарскиČeskyEnglishΕλληνικάFrançaisМакедонскиRomână
Пластични опаковки, кои што се разложуваат во природата
ТехнологиjатаКако делува?ПроизводиЕкологиjаСертификатиНаучни проучувања

Екологиjа

Многу луѓе ќе си го постават прашањето: “Дали се еколошки торбичките од DEGRALEN®?” Бидејќи синонимно определување за „еколошки” производ нема, тука ќе ги опишеме предностите и недостатоците на оваа технологија.
  1. Производите од DEGRALEN® се произведени од петролеј, исто како и класичните пластики, а не од растителни или животински производи. Од друга страна, потребната енергија за нивно производство останува мала, исто како на производите од класичните пластики.
  2. Производите од DEGRALEN® не се погодни за индустриско компостирање, за разлика од опаковките што се компостираат. Во многу држави и без тоа нема инсталации за компостирање на домашни отпадоци.
  3. Производите од DEGRALEN® помагаат за намалувањето на визуелното загадување во природата со опаковки, особено со торбички.
  4. При своето разложување производите од DEGRALEN® одделуваат многу бавно јаглерод диоксид, за разлика од производите направени од природни производи, како на пример хартија или опаковки што се компостираат.
     (c) 2007 EXTRAPACK Ltd., Bulgaria     Информациjа за производи од ДЕГРАЛЕН - tel. +359 62 611-515